חרדות בקרב ילדים – מה עושים?
מגוון הטיפולים הרגשיים לצד האתגרים והקשיים אותם חווים ילדים בכל שכבות הגיל מצביע לפני הכל על מודעות ההולכת וגוברת בחברה לצד הכלה והבנה כי תחום בריאות הנפש חשוב לא פחות ואם לא יותר מבריאות הגוף. נושאים שהיו בבחינת טאבו בעבר זוכים לשיח פתוח, מה שמאפשר יצירה של מגוון כלים וטיפולים לסובלים מחרדות, כבר מגיל צעיר.
מהן בעצם חרדות?
מהן בעצם חרדות ומה ההבדל בין חרדות מאובחנות לפחדים טבעיים? בעוד שפחד הוא תגובה אינטואיטיבית לסיטואציות הטומנות בחובן סכנה כלשהי, חרדה היא תחושת מצוקה הנובעת מתוך נפש האדם, מייצרת מתח ואי שקט נפשי ואינה באה בקשר ישיר לסיכון או מצוקה כלשהי.
חרדות יכולות להתבטא כחרדות כלליות המתאפיינות כאי שקט הולך ושב בכלל סיטואציות יום יומיות, או לבוא לידי ביטוי במצבים קבועים. בין החרדות המוכרות והנפוצות נמצאות חרדת בחינות, חרדות חברתיות, פחד קהל ואחרות. לצד אלו קיימות גם חרדות מורכבות פחות נפוצות דוגמת חרדה מנסיעות, חרדה מטיסות, חרדה ממקומות פתוחים או סגורים ואפילו חרדות מפני מאכלים מסוימים, ריחות ועוד.
למרות שחרדות שייכות בהווייתן למצוקות הנפשיות, תופעות הלוואי שלהן הן פיזיות לחלוטין. התקף חרדה יכול להתבטא בהזעה, כאבי בטן, כאבי ראש, בחילות, הקאות, דופק מואץ ותופעות אחרות.
טיפול בחרדות אצל ילדים
חרדות אצל ילדים עשויות להביא לשיבוש ממשי באורח החיים ולמצוקות חברתיות עצם מאפייני החרדה. קיימים כיום סוגי טיפולים שונים לטיפול בחרדות כאשר בשילוב ומיצוי של שיטות הטיפול השונות ניתן להגיע להישגים משמעותיים, החל מהקלה בתסמינים, הפחתת כמות התקפי החרדה וכלה בהתגברות מלאה על ההתקפים. בין הטיפולים האפקטיביים המוצעים כיום בישראל:
- הדרכת הורים – להכוונה והדרכה להורים ישנה משמעות רבה במתן הכלים להורים להתנהלות אל מול הילד ולהבאתו לכדי תחושת ביטחון והעצמה שתסייע בעדו להתגבר בהדרגה על החרדות. על פי אופי החרדה והיקף ההתקפים ניתן לשלב הדרכה משפחתית הכוללת אחים ובמקרה הצורך גם מתן כלים לצוות החינוכי העובד אל מול הילד. במרבית המקרים הדרכה הורית תתבצע אל מול ההורים בלבד, על סמך אבחונים של אנשי המקצוע ותשאול ההורים, ללא כל צורך במפגשים עם הילד.
- טיפולים רגשיים – חרדה נובעת כתוצאה ממצב נפשי רעוע, עשויה להתפרץ לאחר טראומה או שינוי מהותי בחיי הילד, או לחילופין ללא סיבה נראית לעין, אולם טיפול מתאים וניתוח יובילו לאירוע רגשי מטלטל שהודחק בעבר. טיפולים רגשיים יסייעו לילד באמצעות כלים שונים להתמודד עם הגורמים לחרדה ולא עם התסמינים שלה. קיימים טיפולים רגשיים במגוון תחומים במטרה למצוא את הדרך הקרובה ביותר ללבו של הילד ולהסתייע בה, דוגמת: רכיבה על סוסים, טיפול באומנות, טיפול בדרמה ואחרים.
- טיפול תרופתי – קיימים גם סוגים שונים של תרופות שנועדו לסייע ולהקל על הילד להתמודד עם החרדות. בהמלצת רופא בלבד ניתן להיעזר בתרופות קבועות שמטרתן לאזן את הגוף ולהפחית את תדירות ההתקפים ועוצמתם, או לחילופין תרופה הניתנת במצב של התקף חרדה המסייעת להרגעה מידית. מומלץ לשלב כל טיפול תרופתי עם סוג נוסף של טיפול על מנת להגיע אל שורש הבעיה ולטפל בה, ולא בתסמינים בלבד.